Elektriskā zobu birste ar Bluetooth?



Kādas ierīces varam savienot ar telefonu:
  • Automašīnu - jā
  • Apkures katlu - jā
  • Skaļruņus - jā
  • Bezvadu austiņas - jā
  • Televizoru - jā
  • Tosteri - jā
  • Dakšiņu - jā
  • Elektrisko zobu birsti - arī jā.
Tā vien liekas, ka tā ir goda lieta katram sevi cienošam lielam uzņēmumam iekļaut savās precēs vai ierīcēs Bluetooth un aplikāciju telefonam. Un lielu daļu no tām mēs izmantojam katru dienu. Bez roku režīms automašīnā ir ne tikai ērti, bet arīdzan daudz drošāk. Daudziem noteikti noder gudrie apkures katli, kas atgādina, ka drīz beigsies granulas un māja paliks ļoti auksta ziemas naktī, ja nekas netiks darīts. Ir forši, ka varam atskaņot mūziku no telefona to nepieslēdzot tumbām ar vadu. Ir daudz tiešām labu piemēru.

Tā pat ir daudz piemēru, kur bluetooth savienojums un speciāla aplikācija liekas dīvaina un lieka. Piemēram tosterī, vai ķemmē. Godīgi sakot, līdz izdzirdēju, ka arī elektriskajā zobu birstē būs pieejama mobilā aplikācija, biju pārliecināts, ka šis būs viens no gadījumiem, kur aplikācija ir lieka. Un sākotnēji tā arī bija. Pirmo reizi, kad dabūju šo zobu birsti  ar bluetooth savienojumu es to pat nevarēju izmēģināt, jo aplikācija vienkārši nestrādāja. Meklējot vainu atradu atsauksmes, ka aplikācija strādā bez problēmām ar Apple telefoniem, bet piedabūt Androidu sadarboties esot neiespējami. Centos izveidot savienojumu ar 4 dažādiem Android telefoniem un aplikācija nestrādāja ne ar vienu. Tas bija aptuveni pirms gada. 


Šobrīd izskatās, ka šī problēma ir beidzot atrisināta un pēdējās 2 nedēļas izmantoju aplikāciju uz Android telefona, bez jebkādas aizķeršanās vai gļukiem. Laikam ir veikti kādi uzlabojumi un tagad aplikācija strādā bez problēmām.

Bet kā tad ir ar lietošanu? Kas attiecās uz pašu zobu birsti un tās tehnoloģijām varat lasīt vairāk iepriekš veidotajā rakstā (Nākotne Zobu birstē?)  Kas attiecas uz Bluetooth un aplikāciju ir cits stāsts.

Pirmais ko pamanīju lietojot zobu birsti un tās aplikāciju telefonā ir, ka man nav brīvas vietas uz mazās izlietnes vannas istabā. Šo es nebiju ņēmis vērā. Telefons ir vai nu jātur rokā vai jānostutē kaut kur uz izlietnes pirmkārt, lai redzētu kas tiek rādīts ekrānā un otrkārt gana droši, lai tas neieslīdētu izlietnē kurā tek ūdens.

Tā pat ir jāņem vērā, ka būs nedaudz jāizmaina savi zobu tīrīšanas paradumi. Vairs nevar vienkārši ieiet vannas istabā un sāk tīrīt zobus. Tagad no sākuma ir jāatbloķē telefons (kurš ir jāpaņem no sākuma vispār līdzi), jāatrod aplikācija un nedaudz jāuzgaida līdz tā atvērsies un tikai tad varam sākt tīrīt zobus. Man tas īsti nesagādā problēmu, jo ceļos gana laicīgi, tomēr šis varētu diezgan ātri izbesīt cilvēkiem, kas mostas pēdējā brīdi un visu dara steigā.


Zobu tīrīšanas tehnika arī būs jāmaina. Katram noteikti ir savs ieradums (par ko nemaz nenojaušam) kā sākt tīrīt zobus. Viemēr sākat vai nu ar labo vai kreiso pusi un apakšžokli vai augšžokli ar zobu ārpusi vai iekšpusi (iespējamas dažādas kombinācijas). Izmantojot aplikāciju būs vienmēr jāsāk ar augšžokli no labās puses un tad secīgi jāturpina tīrīt tālāk. Aplikācija telefonā rādīs kuru zobu daļu ir paredzēts tīrīt. Tas tā ir lai aplikācija spētu saprast vai turat zobu birsti pareizā pozīcijā/leņķī, lai optimāli notīrītu zobus. Ja aplikācija rāda, ka jātīra labā puse, bet jūs izdomāsiet būt dumpinieks un sāksiet ar kreiso pusi, tad aplikācija nedarbosies pareizi. Tā visu laiku rādīs, ka nepareizi tīrāt zobus labajā pusē. Darat ko aplikācija liek un neviens "necietīs."

Mainās izpratne par laiku. Tas pēkšņi paliek ilgāks. Visās PHILIPS Sonicare zobu birstēs jau ir iebūvēts 2min taimeris, kas sadalīts 30sec. intervālos, lai vienmērīgi notīrītu visus zobus, tomēr pats varēji brīvi interpretēt kā tīrīt zobus šajā laikā un godīgi sakot ar laiku "iemācies" iztīrīt visus zobu ātrāk par šīm 2min. (nelepojos ar šo, bet stāstu kā gadās). Tomēr kad priekšā stāv telefons kurā redzi cik ilgi vēl ir jātīra katrs zobu sektors tad īsti nav variantu kā vien turpināt tīrīt zobus tajā pašā vietā tik ilgi cik ir nepieciešams. Pie tam, ja turēsi zobu birsti nepareizā leņķī (pareizais ir 45 grādi), aplikācija rādīs, ka zobi šeit nav gana labi notīrīti un pēc 2min. piešķirs papildlaiku, lai apstrādātu nohaltūrētās vietas. Papildlaiks atkarīgs no tā cik labi/slikti būsiet notīrījis zobus.

Tā pat aplikācija piespiedīs jūs nopirkt gan zobu diegu, gan mutes skalojamo līdzekli un arī pat mēles tīrāmo līdzekli. Nē, aplikācijā netiek rādītas uzbāzīgas reklāmas. Aplikācija nav nevienas pašas reklāmas. Bet pēc katras zobu tīrīšanas aplikācija visu laiku uzdot 3 Jā/Nē jautājumus. Vai jūs iztīrījāt zobus arī ar zobus diegu, mutes skalojamo līdzekli, mēles tīrāmo. Ar laiku tas liek justies slikti, ka esmu slinks un neizmantoju visus šos produktus tādēļ padevos spiedienam un tagad izmantoju visus šos produktus, lai varētu būt priekšzīmīgs students. (iestatījumos šos jautājumus var atslēgt)

Tā pat šī konkrētā birste arī spēj noteikt vai tīrāt zobus pārāk cītīgi - ar pārāk lielu spiedienu. Tīrot zobus aplikācija uzreiz brīdinās momentā, kad izmantosiet pārāk lielu spiedienu, tā pat arī vēlāk paradīs kurās zonās visbiežāk izmantojat pārlieku lielu spiedienu. Tā pat cilvēkiem, kam ir švaka atmiņa uz nenozīmīgām detaļām par zobu birstes galviņām (kad pēdējo reizi tā tika nomainīta), aplikācija atgādinās, kad ir laiks to nomainīt. Bet jāņem vērā ka aplikācija skaita tikai tās reizes kad tīrījāt zobus ar ieslēgtu aplikāciju, tā neredz reizes, kad aizmirsāt vai negribējāt tīrīt zobus kopā ar aplikāciju. (tieši tādēļ arī uz pašām galviņām ir krāsu indikatori, kas atgādina par galviņas nomaiņu)


Tā pat aplikācijā var iestatīt dažādus zobu tīrīšanas mērķus, atrast oficiālās tirdzniecības vietas kurās pārdod Sonicare produktus, uzlikt atgādinājumus par nākamo zobārsta vizīti (savienojās ar Google kalendāru) un cik var saprast nākotnē arī iespējams varēsiet nosūtīt savus rezultātus pa taisno zobārstam, kurš tad varēs jums kā skolā ielikt atzīmi par paveikto mājas darbu. (Vairs nevarēs melot, ka regulāri izmantojat zobu diegu)

Kopsavilkums. 
Vai aplikācija ir labs papildinājums? Noteikti, bet tā nav piemērota visiem. Pirmkārt aplikācija arī nedaudz sadārdzina birstes cenu. Parastās Sonicare birstes var iegādāties sākot no aptuveni 55 eur. Šī konkrētā modeļa cena ir ap 180 eur. Bet tas nav tikai dēļ aplikācijas. Šī ir viena no tehnoloģiski vislabākajām birstēm ar lielāko aksesuāru skaitu (kā ceļojuma futlāriem, spiedienu sensoru, dezinficētāju utt.)

Otrkārt kā jau minēju iepriekš, steidzīgajiem vienkārši nebūs laika nodaboties ar aplikāciju, bet iespējams tieši aplikācija varētu jums likt mainīt paradumus un piecelties tās 5min ātrāk nekā parasti, lai pilnībā savestu kārtībā savus zobus. Bet arī ja izmantosiet aplikāciju tikai vakaros (jo zobi jātīra divreiz dienā) arī tas uzlabos jūsu zobu stāvokli.

Vai bluetooth un aplikācija zobu birstei ir par daudz vai tieši laikā spriežiet paši, bet es saku, ka tas ir tā vērts. Vai es to izmantošu visu laiku? Visticamāk, ka nē, arī man ir slinkums iet vēlreiz atpakaļ uz istabu, lai paņemtu telefonu (jo jātīra zobi). Tomēr ja arī retu reizi ieslēgšu aplikāciju zinu, ka tā mani mudinās rūpīgāk tīrīt zobus, kas būs tikai mans ieguvums.